Često postavljana pitanja

Ako imate pitanja u vezi sa upotrebom aparata CONTOUR®PLUS ONE ili aplikacije CONTOUR®DIABETES, pogledajte dole spisak često postavljanih pitanja. Ako imate pitanje na koje odgovor nije dat ovde ili bilo gde drugde na našem veb-sajtu, slobodno nam se obratite.

Medinic export-import doo
(+382) 11 3087 214
office@medinic-b.com

 • Play the video

Preuzmite aplikaciju

Upotreba aparata CONTOUR®PLUS ONE

Postoje dva načina na koja možete da podesite svoj aparat CONTOUR®PLUS ONE: na samom aparatu ili pomoću aplikacije CONTOUR®DIABETES.

Uputstva za početno podešavanje na samom aparatu potražite u Uputstvu za upotrebu koji ste dobili uz aparat.

Da biste podesili aparat iz aplikacije, preuzmite aplikaciju CONTOUR®DIABETES, otvorite aplikaciju, dodirnite polje „Prvi koraci” i sledite uputstva. Tako će se istovremeno podesiti i aparat i aplikacija.

Aparat možete uključiti tako što ćete:

Pritisnuti i držati veliko, okruglo dugme sa desne strane aparata

ili

Umetnuti test traku CONTOUR®PLUS u aparat (time će se aparat automatski uključiti)

Aparat CONTOUR®PLUS ONE treba uvek da se koristi sa test trakama CONTOUR®PLUS. One su posebno dizajnirane za upotrebu sa ovim aparatom.

Dobićete pakovanje test traka CONTOUR®PLUS zajedno sa aparatom, a kasnije kada vam budu potrebna pakovanja možete nabaviti u svakoj apoteci. Nemojte nikad koristiti test trake drugih proizvođača sa aparatom CONTOUR®PLUS ONE.

Funkcija Signalne lampice ciljnih vrednosti (smartLIGHT) na aparatu CONTOUR®PLUS ONE vam daje trenutnu povratnu informaciju o rezultatima merenja glukoze u krvi. Ova funkcija odmah pokazuje da li su rezultati iznad, ispod ili unutar ciljnih vrednosti kako bi vam pomogla u donošenju odluka. Ako ne želite da je koristite možete je isključiti.

Zeleno = u okviru ciljnih vrednosti

Žuto = iznad ciljnih vrednosti

Crveno = ispod ciljnih vrednosti

Sistem DrugaŠansa (Second-Chance®) je još jedna korisna funkcija aparata CONTOUR®PLUS ONE. Ako je prvi uzorak nedovoljan da bi se izmerio nivo glukoze u krvi, dopuna uzorka po sistemu DrugaŠansa (Second-Chance®) omogućava vam da dopunite još krvi u istu test traku umesto da upotrebite novu. To vam može pomoći da:

- izbegnete ponovno ubadanje prsta

- potrošite manje test traka (i lanceta)

Zahvaljujući funkciji dopune uzorka DrugaŠansa (Second-Chance®) aparat CONTOUR®PLUS ONE ćese oglasiti sa dva zvučna signala i prikazati trepćuću ikonu test trake. U roku od 60 sekundi, uvucite još krvi u test traku kako bi obezbedili dovoljnu količinu neophodnu za merenje nivoa glukoze u krvi. Kada dodate dovoljno krvi, aparat će automatski obaviti merenje kao i obično.

Nije moguće na taj način promeniti podešavanja aparata. Da biste promenili podešavanja aparata uradite sledeće:

 1. Listajte do simbola „Podešavanja” na aparatu CONTOUR®PLUS ONE i pritisnite „U redu”. To će automatski prekinuti vezu između aparata i mobilnog uređaja.

ili

 1. Isključite aparat CONTOUR®PLUS ONE i udaljite se od mobilnog uređaja kako biste prekinuli vezu sa aplikacijom, a zatim uključite aparat i idite na „Podešavanja” da biste napravili izmene.

Ti simboli su Oznake obroka. Oznake obroka omogućavaju vašem aparatu da uporedi rezultate merenja glukoze u krvi sa odgovarajućim ciljnim vrednostima, kako bi funkcija Signalne lampice za ciljne vrednosti (smartLIGHT® ) mogla da pokaže da li je vaš nivo glukoze u krvi iznad, ispod ili unutar ciljnih vrednosti.

Svaki put kada obavite merenje glukoze u krvi možete da izaberete odgovarajuću oznaku na svom aparatu. Postoje tri varijante simbola jabuke:

Oznaka obroka „Natašte”
Odaberite ovu oznaku ako merite nivo glukoze u krvi nakon približno 8 sati bez uzimanja hrane

Oznaka obroka „Pre obroka”
Odaberite ovu oznaku ako merite nivo glukozu u krvi u intervalu od 1 sat pre obroka

Oznaka obroka „Posle obroka”
Odaberite ovu oznaku ako merite nivo glukozu u krvi u intervalu od 2 sata nakon prvog zalogaja obroka

Podešavanje aplikacije CONTOUR®DIABETES

Ako prvi put počinjete da koristite aparat CONTOUR®PLUS ONE i aplikaciju CONTOUR®DIABETES, preporučujemo da prvo podesite aplikaciju. Prilikom prve upotrebe aparata i aplikacije, podešavanje aparata je brzo i lako tokom podešavanja aplikacije.

Molimo Vas da pogledate dokument “Lista kompatibilnih uređaja” ili kontaktirajte lokalni korisnički servis za više informacija.

Dokument “Lista kompatibilnih uređaja” je referentni spisak svih mobilnih uređaja za koje je se sa sigurnošću zna da mogu da se korsite sa CONTOUR®DIABETES aplikacijom. Postoje i drugi modeli mobilnih uređaja koji su možda kompatibilni, ali ih Ascensia još nije testirala. Ukoliko Vaš uređaj nije na listi, pokušajte da preuzmete aplikaciju i uparite je sa Vašim aparatom. Skrećemo Vam pažnju da ukoliko Vaš uređaj nije na spomenutom spisku, Ascensia ne može da garantuje da će sve opcije aplikacije funkcionisati, jer proizvod nismo verifikovali, bez obzira na to što je uparivanje bilo uspešno. Molimo Vas da, s vremena na vreme, proveravate spisak uređaja, budući da ćemo redovno dopunjavati listu verifikovanih uređaja.

Aplikacija CONTOUR®DIABETES je kompatibilna sa Android uređajima koji koriste Android operativne sisteme verzija 5.0 (Lollipop) i novije, sa ARM baziranim procesorom i BLE radio funkcijom. Kompatibilna je i sa Apple uređajima koji koriste Apple iOS 8 sistem i novije, sa BLE radio funkcijom.

Ukoliko Vaš uređaj ne ispunjava navedene minimalne zahteve, poželjno je da preuzmete noviju verziju operativnog sistema. U slučaju da Vaš uređaj ne podržava potrebnu verziju operativnog sistema, potrebno je da pokušate sa uređajem koji je podržava kako biste bili u mogućnosti da koristite aplikaciju CONTOUR®DIABETES.

Lista kompatibilnih uređaja 

Prvo proverite da li vaš uređaj koristi operativni sistem Apple iOS ili Android.

Da biste preuzeli aplikaciju CONTOUR®DIABETES na Apple uređaj:

 1. Otvorite App Store na mobilnom uređaju
 2. Unesite „Contour diabetes” u polje za pretraživanje
 3. Izaberite „CONTOUR®DIABETES app” među rezultatima  pretrage
 4. Dodirnite „Preuzmi”, a zatim „Instaliraj”. Moguće je da će se od vas tražiti da unesete podatke o svom iTunes nalogu. Dodirnite „U redu” kada ste završili. Tada započinje proces preuzimanja aplikacije.
 5. Ako ste i dalje u App Store, polje „Instaliraj” će postati polje „Otvori”. Možete da dodirnete ovo polje da biste otvorili aplikaciju ili da izaberete ikonu aplikacije na početnom ekranu svog uređaja

Da biste preuzeli aplikaciju CONTOUR®DIABETES na svoj Android uređaj:

 1. Otvorite Google Play prodavnicu na svom uređaju
 2. Unesite „Contour diabetes” u polje za pretraživanje
 3. Izaberite „CONTOUR®DIABETES app” među rezultatima  pretrage
 4. Dodirnite „Instaliraj”. Tada započinje proces preuzimanja aplikacije.

Preuzetu aplikaciju CONTOUR®DIABETES držite na lako dostupnom mestu na vašem mobilnom uređaju, na primer na početnom ekranu.

Početno podešavanje aplikacije CONTOUR®DIABETES je jednostavno.

 1. Otvorite aplikaciju tako što ćete dodirnuti ikonu CONTOUR® na mobilnom uređaju
 2. Izaberite državu sa liste
 3. Izaberite jezik na kojem želite da koristite aplikaciju
 4. Dodirnite polje „Potvrdi” da biste nastavili
 5. Zatim treba da pročitate i prihvatite Odredbe i uslove. Dodirnite polje „Prihvati” da biste nastavili
 6. Sada ćete videti ekran dobrodošlice sa tri opcije: „Prvi koraci”, „Upoznaj aplikaciju” i  „Prijava”
 7. Dodirnite polje „Prvi koraci” i sledite uputstva na ekranu da biste podesili aplikaciju CONTOUR®DIABETES

Da bi počeli da koristite aparat CONTOUR®PLUS ONE sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES trebalo bi da uparite ova dva uređaja. Aplikacija i aparat se povezuju i sinhronizuju bežično pomoću Bluetooth® tehnologije. Opcija Bluetooth® na mobilnom uređaju i aparatu mora biti uključena tokom uparivanja i svaki put kada merite nivo glukoze u krvi kako bi mogla da se izvrši sinhronizacija i kako bi aplikacija mogla da preuzme rezultate merenja.

Možete da uključite ili isključite podešavanje aparata primenom sledećih koraka:

 1. Isključite aparat i udaljite se od mobilnog uređaja
 2. Uključite aparat
 3. Listajte do opcije „Podešavanja”
 4. Pritisnite polje „U redu” na svakom ekranu sve dok ne pronađete podešavanje koje želite da promenite
 5. Koristite strelice nagore i nadole na spoljnom prstenu aparata da biste promenili podešavanja. Pritisnite polje „U redu”

Uparivanje i rasparivanje aparata sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES

Da biste uparili aparat sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES:

 1. Proverite da je Bluetooth podešavanje na mobilnom uređaju uključeno
 2. Idite na: Glavni meni > Podešavanja > Moji aparati
 3. Dodirnite polje „+” (Upari aparat) i sledite uputstva
 4. Kada je vaš aparat uspešno uparen, svetlo Signalne lampice ciljnih vrednosti (smartLIGHT) na aparatu će nekoliko sekundi zasvetleti u plavoj boji
 5. Kada je aparat CONTOUR® PLUS ONE uparen, prikazuje se ekran „Podešavanja aparata”
 6. Isključite podešavanja ako je potrebno, a zatim dodirnite polje „Dalje” da biste sačuvali podešavanja aparata

 Da, možete da uparite više aparata CONTOUR®PLUS ONE sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES. U tom slučaju rezultati merenja nivoa glukoze u krvi iz memorije različitih aparata će se spojiti. Kako biste to uradili, u aplikaciji idite na:Glavni meni > Podešavanje aparata > Moji aparati

 1. Dodirnite polje ‘+’ i pratite instrukcije sa ekrana, kako biste dodali drugi aparat
 2. Nakon što ste uparili aparat, na ekranu će se pojaviti opcija Podešavanje aparata.Izvršite sva neophodna podešavanja
 3. Dodirnite polje Nastavi kako biste sačuvali zadata podešavanja

Napominjemo da više aparata ne može isovremeno da bude povezan sa aplikacijom, već samo jedan, po jedan.

U aplikaciji idite na: Glavni meni > Podešavanja > Moji aparati. Dodirnite polje sa oznakom/nazivom aparata koji želite da preimenujete i unesite novi naziv.

Rasparivanje uklanja aparat iz vašeg naloga i sprečava aparat da se poveže sa aplikacijom i šalje podatke u oba smera. Postojeći podaci iz aparata ostaju netaknuti u aplikaciji. Raspareni aparat se može ponovo upariti sa aplikacijom nekom drugom prilikom.

Ako želite da rasparite aparat sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES, u aplikaciji idite na: Glavni meni > Podešavanja aparata > Moji aparati

 1. Dodirnite polje sa oznakom/nazivom aparata koji želite da rasparite
 2. Na ekranu „Podešavanja aparata” dodirnite „Raspari ovaj aparat”, pa „Potvrdi” kada to od vas bude zatraženo

ili

Idite na: Glavni meni > Podešavanja > Moji aparati

 1. Prevucite prstom ulevo na polju sa oznakom/nazivom aparata koji želite da rasparite
 2. Dodirnite crveno dugme „Raspari”, pa „Potvrdi” kada to od vas bude zatraženo

Upotreba aplikacije CONTOUR®DIABETES
Opšte informacije

Aparat mora da bude uključen i povezan sa aplikacijom ako želite da promenite podešavanja aparata iz aplikacije. Kada aparat nije povezan samo Naziv aparata i funkcija Rasparivanje se mogu promeniti iz aplikacije.

 

Dodirnite „Meni”, „Gotovo” ili „X” da biste se vratili na prethodni ekran.

U većini slučajeva, da. Aplikacija automatski čuva većinu stavki i ne traži uvek od vas da dodirnete polje „Sačuvaj”.

 

Da. Aparat CONTOUR®PLUS ONE će se sinhronizovati sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES svaki put kada je blizu mobilnog uređaja i s uključenom Bluetooth® opcijom. Ako treba da izmerite vrednost glukoze u krvi, a nemate mobilni uređaj uz sebe, ne brinite; vaš aparat poseduje memoriju koja može da sačuva do 800 rezultata merenja glukoze u krvi, tako da će aparat sačuvati sve rezultate koje izmeri. Prenos podataka iz aparata u aplikaciju će se obaviti pri prvoj sljedećoj sinhronizaciji.

 

Prikaz i tumačenje rezultata merenja

Boje polja rezultata merenja nivoa glukoze u krvi u aplikaciji CONTOUR®DIABETES odgovaraju bojama funkcije Signalne lampice ciljnih vrednosti (smartLIGHT) na aparatu CONTOUR®PLUS ONE, informišući vas da li su dobijeni rezultati merenja iznad, ispod ili unutar zadatih ciljnih vrednosti.

Zeleno = u okviru ciljnih vrednosti

Žuto = iznad ciljnih vrednosti

Crveno = ispod ciljnih vrednosti

Rezultati merenja glukoze u krvi koji su preuzeti sa vašeg aparata ne mogu se izbrisati u aplikaciji; mogu se izbrisati samo ručno uneti rezultati merenja.

Dodirnite mali grafikon da biste ga proširili ili, dok u aplikaciji pregledate opciju Moji rezultati, okrenite svoj mobilni uređaj horizontalno.

Simboli krugova na grafikonu predstavljaju rezultate merenja glukoze u krvi koji su automatski preuzeti sa vašeg aparata pomoću Bluetooth® tehnologije. Simboli rombova predstavljaju rezultate merenja koji su ručno dodati. Ako želite da vidite detaljnije informacije za bilo koje merenje, dodirnite odgovarajući simbol na grafikonu.

Režim Prosečne vrednosti vam omogućava da vidite prosečne vrednosti glukoze u krvi tokom određenog perioda; režim Standard prikazuje vaše pojedinačne rezultate merenja glukoze u krvi tokom jednog dana.

Za više informacija:

 1. Idite na: Glavni meni > Moji rezultati
 2. Okrenite svoj mobilni uređaj horizontalno ili dodirnite grafikon na vrhu menija „Moji rezultati”
 3. Dodirnite dugme „i” na vrhu proširenog grafikona

Da biste promenili vremenski period na proširenom grafikonu: 

 1. Dodirnite belo dugme na vrhu ekrana
 2. Izaberite 3-dnevni, 7-dnevni, 14-dnevni ili 30-dnevni vremenski period iz liste Dani

Dodavanje informacija rezultatima merenja

 1. Pronađite polje rezultata nivoa glukoze u krvi u odeljku „Moji rezultati” i dodirnite ga
 2. Kada se otvori ekran „Uredi unos”, dodirnite okrugle ikone da biste dodali fotografiju, aktivnost, obrok, lek ili da biste uneli ili snimili beleške
 3. Kada završite, dodirnite polje „Gotovo”
 1. Pronalaženje rezultata merenja nivoa glukoze u krvi u funkciji „Moji rezultati”
 2. Dodirnite prostor polja sa vremenom merenja radi prikaza unesenih informacija, a za zatvaranje prikaza ponovo dodirnite prostor polja sa vremenom.

Ručno unošenje rezultata merenja

Da biste dodali rezultat merenja nivoa glukoze u krvi ručno, u aplikaciji idite na:

Glavni meni > Moji rezultati

 1. Dodirnite dugme „+” u gornjem desnom uglu ekrana. Sistem koristi trenutni datum i vreme na mobilnom uređaju za novo merenje.
 2. Da biste promenili datum i vreme, dodirnite dugme za uparivanje i pomerite na željeni datum i vreme. Dodirnite polje „Gotovo” da biste sačuvali izbor.
 3. Da biste uneli vrednost nivoa glukoze u krvi, dodirnite prazno polje, unesite broj, pa dodirnite polje „Gotovo”. Ekran oznake obroka je sada dostupan.
 4. Aplikacija unapred bira oznaku obroka i tip obroka na osnovu vremena merenja. Dodirnite polje „Sačuvaj” za potvrdu ili dodirnite drugu oznaku obroka i/ili tip obroka. Napomena: Možete ponovo da dodirnete oznaku obroka ili tip obroka da biste poništili izbor. Možete dodirnuti polje „Bez oznake” ukoliko ne želite da označite ovaj rezultat.
 5. Dodirnite polje „Sačuvaj” kada završite sa oznakama obroka
 6. Prikazaće se ekran „Uredi unos” tako da unesenom rezultatu možete dodati informacije, kao što su fotografija, napomena, aktivnost, obrok ili lekovi
 7. Dodirnite polje „Gotovo” da biste sačuvali ručno unet rezultat.

Možete da promenite rezultate merenja glukoze u krvi koji su uneti ručno, ali ne i one koji su automatski preuzeti sa vašeg aparata.

Da biste to uradili, dodirnite rezultat u opciji „Moji rezultati”.

Ovde možete da dodate informacije kao što su slika, aktivnost ili lek. Na otvorenom ekranu „Uredi unos”, ponovo dodirnite polje rezultata merenja nivoa glukoze u krvi da biste uz rezultat dodali oznaku obroka.

 1. Pronađite ručno unet rezultat merenja nivoa glukoze u krvi ili stavku sa liste u opciji „Moji rezultati”
 2. Prevucite prstom ulevo preko rezultata i dodirnite crveno dugme „Izbriši” koje se pojavilo

Imajte na umu da možete da promenite rezultate merenja nivoa glukoze u krvi koji su uneti ručno, ali ne i one koji su automatski preuzeti sa vašeg aparata.

Oznake obroka

Ti simboli su oznake obroka. Oznake obroka omogućavaju aparatu i aplikaciji da uporede rezultate merenja glukoze u krvi u odnosu na ciljne vrednosti, da bi vam bilo lakše da vidite na koji način različiti obroci utiču na nivo glukoze u krvi. Možete da izaberete odgovarajuću oznaku na svom aparatu ili aplikaciji svaki put kada obavite merenje glukoze u krvi. Postoje tri varijante simbola jabuke:

 

Oznaka obroka „Natašte”
Odaberite ovu oznaku ako merite nivo  glukoze u krvi nakon približno 8 sati bez uzimanja hrane

Oznaka obroka „Pre obroka”
Odaberite ovu oznaku merite nivo  glukoze u krvi u intervalu od 1 sat pre obroka

Oznaka obroka „Posle obroka”
Odaberite ovu oznaku ako merite nivo  glukoze u krvi u intervalu od 2 sata nakon prvog zalogaja obroka

Aplikacija raspolaže podelom dana na vremenske periode za doručak, ručak, večeru i obrok preko noći koju možete promeniti kako biste je uskladili sa sopstvenim rasporedom. Aplikacija za vas unapred bira tip obroka na osnovu toga kada ste obavili merenje i na osnovu dela dana kom taj obrok pripada.

Oznaka obroka je uvek dostupna u aplikaciji. Ako isključite opciju oznake obroka na aparatu, vaši rezultati merenja nivoa glukoze u krvi mogu biti označeni sa „Pre obroka”, „Posle obroka” ili „Natašte” samo kada se nalazite u aplikaciji.

Ako ostavite opciju „Ekran sa upitom za označavanje obroka” ukljičenu u aplikaciji, ekran za označavanje obroka prikazivaće se automatski svaki put kada rezultat merenja nivoa glukoze u krvi stigne iz aparata.

 1. Otvorite aplikaciju i dodirnite polje rezultata merenja nivoa glukoze u krvi naveden u opciji „Moji rezultati”
 2. Kada se prikaže ekran „Uredi”, ponovo dodirnite polje željenog rezultata merenja nivoa glukoze u krvi da biste otvorili ekran „Oznaka obroka”. Sa ovog ekrana možete promeniti ili dodati oznaku obroka i tip obroka.

ILI

 1. Otvorite aplikaciju i dodirnite polje rezultata merenja nivoa glukoze u krvi naveden u opciji „Moji rezultati”
 2. Kada se pojavi ekran „Uredi”, dodirnite polje  „Obrok”, a zatim dodirnite „Oznaka obroka”. Sa ovog ekrana možete promeniti ili dodati oznaku obroka i tip obroka.

Napomena: Ako promenite oznaku obroka nekog rezultata merenja nivoa glukoze u krvi, rezultat će se uporediti sa drugačijim ciljnim opsegom i može promeniti boju na osnovu ove nove ciljne vrednosti.

 1. Pronađite polje sa rezultatom merenja nivoa glukoze u krvi u funkciju „Moji rezultati” i dodirnite ga
 2. Kada se otvori ekran „Uredi”, ako nikada ranije niste označili rezultat merenja nivoa glukoze u krvi, ekran „Oznaka obroka” će se automatski otvoriti. Ako ste ga ranije označili, dodirnite ponovo polje rezultata merenja nivoa glukoze u krvi ili okruglu ikonu "Obrok" na ekranu "Uredi unos", potom polje "Oznaka oborka" na dnu ekrana. Izaberite odgovarajuću oznaku obroka i tip obroka. 

Napomena: Možete ponovo da dodirnete oznaku obroka ili tip obroka da biste poništili izbor. Možete dodirnuti polje „Bez oznake” ukoliko ne želite da ovom rezultatu merenja dodate oznaku

 1. Dodirnite polje „Sačuvaj” kada završite sa obroka ili tip obroka. 
 2. Prikazaće se ekran „Uredi unos” tako da rezultatu možete da dodate informacije kao što su fotografija, napomena, aktivnost, obrok ili lekovi
 3. Dodirnite polje „Gotovo” da biste sačuvali rezultat merenja nivoa glukoze u krvi
 1. Idite na: Glavni meni > Podešavanja > Željene postavke aplikacije
 2. Promenite podešavanje opcije „Automatsko pitanje oznake obroka” na isključeno

Moji podsetnici (smartALERTS)

Možete odabrati da napravite podsetnike na osnovu vremena, određenih rezultata merenja nivoa glukoze u krvi ili da uzmete lek na osnovu dobijenog rezultata merenja nivoa glukoze u krvi. Pored toga, imate mogućnost da napravite podsetnik čim se rezultat „Pre obroka” prenese u aplikaciju.

Da biste napravili podsetnik idite na:

Glavni meni > Podešavanja > Moji podsetnici

 1. Dodirnite „+” u gornjem desnom uglu ekrana
 2. Sledite uputstva

Da biste napravili podsetnik idite na:

Glavni meni > Podešavanja > Moji podsetnici

 1. Dodirnite „+” u gornjem desnom uglu ekrana
 2. Sledite uputstva

Da biste izbrisali jednokratni podsetnik koji odbrojava:

1. Idite na: Glavni meni > Moji podsetnici

2. Dodirnite dugme „X” na dnu ekrana koje pokazuje vreme odbrojavanja

Da biste izbrisali periodični podsetnik:

1. Idite na: Glavni meni > Moji podsetnici

2. Prevucite podsetnik ulevo i dodirnite crveno polje „Izbriši”

Da biste privremeno isključili podsetnik:

1. Idite na: Glavni meni > Moji podsetnici

2. Dodirnite preklopni prekidač da biste ga isključili; prekidač će pobeleti

Pametno merenje (smartTESTING®)

Kako bi ste napravili svoj skup podsetnika pre posete vašem lekaru i/ili kao pomoć u poboljšanju obrasca upotrebite opciju Pametno merenje (smartTESTING) aplikacije CONTOUR® DIABETES. Otvorite aplikaciju i idite na:
Glavni meni - Pametno merenje

1. Dodirnite polje tipa podsetika koji želite da koristite

2. Dodirnite polje „Nastavi sa podešavanjem”  

3. Kada završite, dodirnite polje „Sačuvaj”

Podsetnici koje ste napravili koristeći opciju „Moji podsetnici” se prikazuju u zadato vreme svakog dana sve dok ih ne isključite. Ili se prikazuje samo nakon merenja pre obroka, ukoliko ste napravili takav podsetnik.

S druge strane, opcija „Pametno merenje” se sastoji od šablona podsetnika napravljenih sa namerom da vam olakšaju samokontrolu ili da vam pomognu da se pripremite za zakazanu posetu vašem lekaru. Pomenuti podsetnici su aktivni samo tokom određenog, zadatog vremenskog perioda.

Sinhronizacija vremena i datuma

Ako je uključeno automatsko sinhronizovanje datuma/vremena u aplikaciji CONTOUR®DIABETES, aplikacija će automatski ažurirati datum i vreme na aparatu CONTOUR®PLUS ONE.

Ako niste uključili ovu funkciju prilikom početnog podešavanja, idite na: Glavni meni > Podešavanja > Željene postavke aplikacije

Dodirnite preklopni prekidač „Sinhronizacija vremena i datuma aparata” da biste ga uključili.

Treba da uključite automatsko sinhronizovanje datuma i vremena.

1. U aplikaciji idite na: Glavni meni > Podešavanja > Željene postavke aplikacije

2. Dodirnite preklopni prekidač „Sinhronizovanje vremena i datuma aparata” da biste ga uključili. Kad god se vaš aparat poveže sa aplikacijom, vreme i datum na aparatu će se automatski sinhronizovati sa aplikacijom

1. Uključite aparat

2. U aplikaciji idite na: Glavni meni > Podešavanja > Moji aparati i dodirnite polje aparata koji želite da sinhronizujete

3. Dodirnite polje „Sinhronizacija vremena i datuma”

4. Dodirnite polje „Sinhronizuj sada”

Ako nije uključena automatska sinhronizacija datuma/vremena u željenim podešavanjima aplikacije CONTOUR®DIABETES, vreme i datum na aparatu neće biti usklađeni sa mobilnim uređajem ako ne izvršite ručnu sinhronizaciju.

Ako želite da podesite automatsku sinhronizaciju datuma i vremena između aparata i mobilnog uređaja:

1. Idite na: Glavni meni > Podešavanja > Željene postavke aplikacije

2. Uključite opciju „Sinhronizacija vremena i datuma aparata” na aparatu

Izveštaji za zdravstvene radnike

Da. Funkcija „Moj profil” vam omogućava da sačuvate informacije o svim posetama koje ste zakazali i kontakt podatke vašeg tima zdravstvenih radnika. Idite na:

Glavni meni > Moj profil > Zakazane posete lekaru da biste dodali posetu ili idite na: Glavni meni > Moj profil > Tim zdravstvenih radnika

Možete da pošaljete izveštaj o rezultatima merenja nivoa glukoze u krvi iz aplikacije, ali prvo morate dodati informacije o zakazanoj poseti ili o vašem zdravstvenom radniku:

1. Idite na: Glavni meni > Moji profili > Zakazane posete lekaru

2. Dodirnite polje željene zakazane posete

3. Dodirnite polje „Izveštaji”

ili

1. Idite na: Glavni meni > Moj profil > Tim zdravstvenih radnika

Rasponi ciljnih vrednosti

Da. Rasponi ciljnih vrednosti se mogu menjati samo iz aplikacije CONTOUR® DIABETES, iako su možda već potvrđeni na aparatu CONTOUR® PLUS ONE. To možete uraditi bilo kad tako što ćete otići na:

Glavni meni > Podešavanja > Rasponi ciljnih vrednosti

Svaki put kada povežete aparat sa aplikacijom, aparat se ažurira sa trenutno podešenim rasponima ciljnih vrednosti u aplikaciji, ako su oni promenjeni.

Posavetujte se sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što podesite ili promenite ciljne vrednosti.

Da. Raspone ciljnih vrednosti iz aplikacije možete promeniti u bilo kom trenutku tako što ćete otići na:
Glavni meni > Podešavanja > Rasponi ciljnih vrednosti

Možete promeniti granišne vrednosti raspona ciljnih vrednosti „Pre obroka” (ili „Našte”) i „Posle obroka” (ili „Ukupno”) pomeranjem graničnika nagore ili nadole. Možete koristiti i „+” ili „–” da biste povećali ili smanjili navedenu vrednost.

Posavetujte se sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što podesite ili promenite ciljne vrednosti.

U aplikaciji idite na: Glavni meni > Podešavanja > Raspon ciljnih vrednosti.

Graničnik vrednosti  „Kritično visoko” ima žuti obod. To je najveća vrednost nivoa glukoze u krvi koju možete podesiti. Graničnik vrednosti „Kritično nisko” ima crveni obod. To je najmanja vrednost koju možete podesiti. Pomerite graničnike nagore ili nadole da biste promenili vrednosti. Možete koristiti i „+” ili „–” da biste povećali ili smanjili navedenu vrednost.
Posavetujte se sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što podesite ili promenite ciljne vrednosti.

Verovatno niste sinhronizovali (povezali) aparat sa aplikacijom nakon poslednje promene raspona ciljnih vrednosti u aplikaciji. Da biste sinhronizovali aparat sa aplikacijom:

 1. Uključite aparat i proverite da li je u blizini vašeg mobilnog uređaja
 2. Proverite da li je Bluetooth® podešavanje na vašem mobilnom uređaju uključeno

Aplikacija CONTOUR®DIABETES bi sada trebalo da bude u mogućnosti da sinhronizuje podatke sa vašim aparatom CONTOUR®PLUS ONE i da ažurira vaš raspon ciljnih vrednosti.

Vaši aparati mogu da imaju različite raspone ciljne vrednosti, ali se to ne preporučuje. Aparati bi trebalo da budu sinhronizovani sa rasponima ciljnih vrednosti aplikacije. Upareni aparati CONTOUR® PLUS ONE se ažuriraju najnovijim ciljnim vrednostima aplikacije prilikom svakog povezivanja sa aplikacijom.

Čim povežete svoj aparat CONTOUR®PLUS ONE sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES, bićete u mogućnosti da dodate oznaku obroka uz rezultat merenja glukoze u krvi. Pošto se svaka oznaka obroka procenjuje u odnosu na odgovarajuće raspone ciljne vrednosti, moći ćete da vidite nove raspone ciljnih vrednosti povezane sa svakom oznakom obroka.

Raspon ciljnih vrednosti „Natašte” je uvek isti kao i raspon ciljne vrednosti „Pre obroka” i ovaj raspon može se promeniti u aplikaciji. Aparat pokazuje zasebnu ciljnu vrednost „Našte” zato što je oznaka obroka „Našte” povezana s njom.

Vaš CONTOUR®CLOUD nalog

Kada prvi put otvorite aplikaciju CONTOUR®DIABETES biće vam ponuđeno da napravite CONTOUR®CLOUD nalog. Pravljenje naloga obezbeđuje čuvanje vaših ličnih podataka te pristup sa bilo kog kompatibilnog mobilnog uređaja.

Da biste napravili nalog tokom početnog podešavanja aplikacije, samo sledite uputstva na ekranu.

 1. Kada vam bude zatražen CONTOUR® CLOUD ID unesite svoju adresu e-pošte. Treba da upotrebite ličnu adresu e-pošte koju često proveravate
 2. Zatim je potrebno da odgovorite na niz pitanja koja će pomoći u izradi dela aplikacije pod nazivom „O meni”. (Ovaj deo aplikacije možete uređivati i nakon pravljenja naloga. Nalazi se odeljku aplikacije „Moj profil”.)
 3. Verifikujte nalog tako što ćete kliknuti na link koji ste dobili putem e-pošte od CONTOUR® DIABETES Solutions
 4. Dodirnite „Dalje” na ekranu aplikacije

Ako koristite aplikaciju CONTOUR® DIABETES u režimu gosta i želite da napravite nalog:

 1. Idite na: Podešavanja > Napravi nalog
 2. Sledite uputstva na ekranu
 3. Verifikujte nalog tako što ćete kliknuti na link koji ste dobili putem e-pošte od CONTOUR® DIABETES Solutions
 4. Dodirnite „Dalje” na ekranu aplikacije

Ne. Najbolje je da ostanete prijavljeni na nalog aplikacije čak i kada prestanete sa korišćenjem aplikacije. Kada ostanete prijavljeni u aplikaciji na jednom ili više mobilnih uređaja, aplikacija će redovno praviti rezevne kopije vaših podataka i sve funkcije aplikacije biće vam dostupne.

 

1. Idite na: Glavni meni > Podešavanja > Moj nalog.

2. Dodirnite polje sa adresom e-pošte da biste je promenili.

Pravljenje CONTOUR® CLOUD naloga će vam pomoći da na nabolji način iskoristite aparat CONTOUR® PLUS ONE jer vam na taj način postaju dostupne sve opcije aplikacije CONTOUR® DIABETES.

Takođe, pravljenje naloga će omogućiti aplikaciji da sačuva vaše rezultate merenja nivoa glukoze u krvi na Contour serverima. Tako ćete moći da pregledate podatke sa vaših aparata CONTOUR PLUS ONE (najviše 4) na više različitih mobilnih uređaja. Kako biste napravili nalog sledite uputstva koja se prikazuju na ekranu kada otvorite aplikaciju. Tokom ovog postupka vaš mobilni uređaj sve vreme mora biti povezan na internet.

Ako ste napravili CONTOUR® CLOUD nalog, redovno se automatski prave rezervne kopije vaših podataka svaki put kada je vaš uređaj povezan na internet. Ako se prijavite u aplikaciju kao gost, vaši podaci neće biti sačuvani, niti će se napraviti njihove rezervne kopije u serverima.

Ne. Nikakvi podaci koji se mogu identifikovati kao vaši neće biti deljeni ni sa kojim licem ili kompanijom, osim u slučaju da ste vi sami odlučili da ih delite sa nekim, na primer, sa svojim lekarom, medicinskom sestrom ili negovateljem. Našu politiku privatnosti možete videti ovde.

Rešavanje problema

Vaš aparat i aplikacija moraju biti blizu kako bi ostali povezani. Pokušajte da približite aparat i mobilni uređaj.

Ako se vaš aparat CONTOUR®PLUS ONE ne povezuje sa aplikacijom CONTOUR®DIABETES, proverite sledeće:

- Da li je vaš aparat uključen

- Da li ste već aparat povezali/uparili sa vašim mobilnim uređajem

- Da li je Bluetooth uključen na vašem aparatu i mobilnom uređaju

- Da li je vaš aparat blizu vašeg mobilnog uređaja

Postoje barem dva moguća razloga:

 1. Niste povezani na internet. Proverite internet vezu i proverite da je funkcija prenosa podataka uključena u podešavanjima vašeg mobilnog uređaja (Napomena: moguće je da za upotrebu interneta/prenos podataka mrežni operater naplaćuje određenu naknadu.)
 2. Vaš mrežni administrator je postavio ograničenje za operatera ili zaštitni zid na mreži

-          Tražite od mrežnog administratora da dozvoli povezivanje sa serverima CONTOUR® sa vašeg mobilnog uređaja

-          Razmotrite alternativne internet veze poput prelaska na mobilni prenos podataka ili povezivanje od kuće. (Napomena: moguće je da za upotrebu interneta/prenos podataka mrežni operater naplaćuje određenu naknadu.)

Da, postoji odeljak „Pomoć” u meniju aplikacije. Da biste mu pristupili, idite na: Glavni meni > Pomoć

U opciji „Pomoć” možete da pretražujete teme pomoću ključnih reči ili da pregledate prikazane kategorije.

Ako vam je i dalje potrebna pomoć, obratite se korisničkoj službi pozivanjem broja sa poleđine vašeg aparata ili putem obrasca koji se nalazi ovde. Ovoj vezi možete pristupiti i putem opcije pomoć u aplikaciji.

Planovi „Podsetnika za merenje“ i „Moji obrasci“

Koristite Planove „Podsetnika za merenje“. Zahvaljujući nizu podsetnika moćićete da vidite kako se kreće nivo gluze u krvi pre posete lekaru ili kako različite dnevne aktivnosti utiču na nivo glukoze u krvi. Da biste podesili Planove „Podsetnika za merenje“ idite na: Glavni meni > Moji podsetnici.

 1. Dodirnite polje „+“ u gornjem desnom uglu ekrana
 2. Odaberite Plan „Podsetnika za merenje“ kada se to od vas zatraži. Kada se prikaže ekran Planova „Podsetnika za merenje“, odaberite plan koji vam najviše odgovara.

Podešeni podsetnici se prikazuju u isto vreme svakog dana. Takođe, možete da podesite jednokratni podsetnik za merenje nakon rezultata označenog sa oznakom „Pre obroka“. S druge strane, Planovi „Podsetnika za merenje“ podrazumevaju fiksni niz podsetnika za određeni vremenski period. Osmišljeni su da vam pomognu prilikom rešavanja detektovanih obrazaca ili da vam pomognu da se pripremite za posetu lekaru.

Aplikacija CONTOUR®DIABETES vas obaveštava ako se u vašim rezultatima merenja nivoa glukoze u krvi detektuje određeni trend. To su tzv. „obrasci“. Na primer, aplikacija može da detektuje obrazac visoke vrednosti nivoa glukoze u krvi u vreme ručka.
Opcija „Moji obrasci“ vam omogućava da:

 • Pogledate korisna obaveštenja o trendovima vaših nivoa glukoze u krvi
 • Saznate više o mogućim uzrocima pojave obrazaca
 • Koristite podsetnike kao pomoć u rešavanju obrasca
 • Pratite svoj napredak i rešavanje obrasca tokom vremena

U glavnom meniju, u opciji „Moji obrasci“ možete da izaberete jedan ili više tipova obrazaca. Na osnovu tog odabira aplikacija će vas obavestiti kada izabrani obrazac bude detektovan.

Da biste promenili podešavanja za obaveštenja o obrascima, idite na:
Glavni meni > Moji obrasci

 1. Dodirnite polje „Više“ u gornjem desnom uglu
 2. Dodirnite polje „Izbor obrasca“
 3. Odaberite koji obrasci će se detektovati, koji ne (uključite ili isključite preklopnik)

Kada se u određenom vremenskom periodu, vaši rezultati merenja nivoa glukoze u krvi poboljšaju, smatra se da je detektovani obrazac „poboljšan“. Aplikacija čuva „poboljšane“ obrasce
u opciji Moji obrasci > Arhiva obrazaca

Kako bi se detektovali određeni obrasci potrebni su rezultati merenja nivoa glukoze u krvi od najmanje 14 dana. Ako redovno merite nivo glukoze u krvi i dobijene rezultate obeležavate Oznakama obroka, aplikacija CONTOUR®DIABETES će lakše detektovati izabrane obrasce. 

U bilo kom trenutku možete zaustaviti rad sa detektovanim obrazcima i arhivirati ih. Ako dobijete obavštenje da je detektovan obrazac sa kojim ne želite da radite, potrebno je samo da prvo dodirnete polje „Ne“ kada se od vas zatraži da podesite podsetnike, a onda da dodirnete „Da“ kada se na ekranu obrasca prikaže opcija „Arhiviraj“.
Da biste to učinili iz Glavnog menija, idite na: Glavni meni > Moji obrasci

 1. Dodirnite polje obrasca
 2. Dodirnite polje „Arhiviraj“

Izveštaji za lekara

Da, vaše rezultate merenja nivoa glukoze u krvi možete slati u formi CSV datoteke. Ova datoteka nije formatirana i sadrži samo neobrađene podatke. Da biste to uradili, idite na: Glavni meni > Moja zdravstvena nega > Izveštaji

 1. Dodirnite polje „Pošalji CSV datoteku“
 2. Ovo će otvoriti ekran za slanje nove e-pošte na vašem telefonu. Tako da rezultate možete poslati primaocu po vašem izboru.

Apple i logotip Apple predstavljaju robne marke kompanije Apple Inc. u SAD-u i drugim zemljama. App Store je servisna marka kompanije Apple Inc. Google Play i logotip Google Play su robne marke kompanije Google Inc. Bluetooth® slovni znak i logotipi predstavljaju registrovane robne marke kompanije Bluetooth SIG, Inc., a kompanija Ascensia Diabetes Care ove znakove koristi na osnovu licence. Sve druge robne marke pripadaju njihovim vlasnicima.

© Copyright 2024 Ascensia Diabetes Care Holdings AG. Sva prava zadržana.

Datum pripreme: Jul 2016. Šifra: G.DC.07.2016.46124